Αλεξάνδρα Δεμερτζή

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, το 2002 ξεκίνησα τις σπουδές μου στη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) απ’ όπου αποφοίτησα τον Μάρτιο του 2009.

  • Η διπλωματική ( “Fire as a natural factor of Mediterranean landscapes formation”) συντάχθηκε στην Ισπανική και Αγγλική γλώσσα στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus, όπου φοίτησα το 2008 στο Universidad Autonoma de Madrid (UAM), με συνεπιβλέποντα τον καθηγητή Ιωάννη Ισπικούδη (Σχολή Δασολογίας και Φ.Π., ΑΠΘ).

  • Το Σεπτέμβρη του 2009 ξεκίνησα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Προστασία Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη» του τμήματος των Πολιτικών Μηχανικών, της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Ιωάννη Υφαντή εκπόνησα τη διπλωματική μου με θέμα «Εντοπισμός κατάλληλων ενδιαιτημάτων σημαντικών δασικών ειδών ορνιθοπανίδας με χρήση Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών ” και ολοκλήρωσα επιτυχώς το πρόγραμμα σπουδών του μεταπτυχιακού το 2010.

  • Τον Ιανουάριο του 2011 ξεκίνησα τη διδακτορική μου έρευνα, με τίτλο «Μοντέλα πρόβλεψης της χωρικής κατανομής της βιοποικιλότητας σε δασικό περιβάλλον με χρήση εξειδικευμένων Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών» στον Τομέα Γεωδαισίας και Γεωματικής, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Ιωάννη Υφαντή και με την συνεπίβλεψη του Καθηγητή Παρασκευά Σαββαΐδη και της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Μαρίας Λαζαρίδου.

  • Παράλληλα με τη διεξαγωγή της διδακτορικής έρευνας εργάστηκα στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία ως υπεύθυνη δράσεων διατήρησης για απειλούμενα είδη της ορνιθοπανίδας, αλλά και ως ελεύθερη επαγγελματίας επιστημονική σκιτσογράφος και ερευνήτρια.

  • Το Σεπτέμβρη του 2017 παραιτήθηκα από την θέση μου στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία για να ολοκληρώσω την συγγραφή της διδακτορικής μου διατριβής την οποία και παρέδωσα το 2020.