Γαβριήλ Σπύρογλου

Ο Δρ Γαβριήλ Σπύρογλου γεννήθηκε στις 20/07/1965 στην Ξάνθη. Σπούδασε δασολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε το 1990. Το 2004 πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στην ανάπτυξη και χρήση ατομικών προτύπων δέντρων στην αύξηση και απόδοση των δρυοδασών μας από το Universität für Bodenkultur, Wien - Österreich.

  • Από το 1993 εργάζεται στο εργαστήριο δασοκομίας και έχει μακρά εμπειρία στον τομέα της καλλιέργειας των συστάδων, της αξιολόγησης της ποιότητας δασικών σπερμάτων, της αύξησης και της απόδοσης και της απόκρισης των συστάδων στην αραίωση.

  • Ο Δρ Γαβριήλ Σπύρογλου συμμετέχει σε διάφορα εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην αειφορική διαχείριση δασών, εφαρμογή σύγχρονων στατιστικών προτύπων στη διαχείριση των δασών, προσομοίωση της αύξησης των δασών σύμφωνα με διάφορα δασοκομικά σενάρια μέσω προσομοιωτή, επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην αύξηση των δασών, σχέσεις βιομάζας και βασικών διαστάσεων των δέντρων, καλλιέργεια νεαρών δασοσυστάδων, αραιώσεις – κλαδεύσεις δένδρων – συστάδων, ανόρθωση υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων, φυσική αναγέννηση δασών, ποιοτικός έλεγχος δασικών σπερμάτων και πιστοποίηση δασικού γενετικού υλικού.

  • Παρά τον πρόσφατο διορισμό του σε ερευνητική θέση (2015) έχει εργαστεί σε πολλά ερευνητικά έργα από το 1993 στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών. Έχει δημοσιεύσει 15 άρθρα σε περιοδικά με κριτές και 46 άρθρα σε εθνικά και διεθνή συνέδρια.

  • Είναι μέλος διαφόρων εθνικών επιστημονικών εταιρειών και έχει συμμετάσχει ως μέλος οργανωτικής ή επιστημονικής επιτροπής σε διάφορα εθνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι κριτής σε 6 διεθνή και δύο εθνικά περιοδικά με κριτές.